Úsek cesty medzi obcami Lažany a Svinia je od dnes sprejazdnený

05.08.2010 Prešov

Prešov 5. augusta (TASR) – Úsek cesty 3. triedy medzi obcami Lažany a Svinia, okres Prešov, je od dnes sprejazdnený v jednom jazdnom pruhu.
TASR to potvrdila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková. Dodala, že komunikácia na tomto mieste bola úplne uzavretá od začiatku júna, kedy masívny zosuv svahu v dĺžke približne 100 metrov poškodil cestné teleso.
Zosunutá cesta spôsobila problém hlavne pri doprave žiakov do školy v závere školského roka. Prešovský samosprávny kraj dal spracovať projektovú dokumentáciu a cestári pristúpili k sanácii svahu. S priebehom prác na odstraňovaní havarijného stavu sa dnes na mieste oboznámil predseda PSK Peter Chudík.
Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK (SÚC PSK) Vladimír Kozák konštatoval, že na spevnenie svahu bola použitá podobná technológia ako vo Vysokých Tatrách, kde sa aplikoval torkrét. Podľa neho v uplynulých dňoch splnili všetky potrebné podmienky, ktoré stanovuje cestný zákon na to, aby úsek čiastočne sprejazdnili.
\"Geológovia aj statik nám potvrdili, že zaťaženosť cesty môže ísť do 25 ton. Na komunikácii je zabezpečené príslušné dopravné značenie a máme rozhodnutie cestného správneho orgánu, \" dodal Kozák. Cestári v tomto úseku budúci týždeň plánujú osadiť ešte aj zvodidlá. Zatiaľ nie je jasné, kedy budú práce na plnej prejazdnosti pokračovať. Doteraz sa tu zrealizovali výkony v objeme 120.000 eur a vypracovanie projektovej dokumentácie za ďalších 4000 eur.
Prioritou podľa Kozáka je zabezpečiť zjazdnosť spravovaných ciest 2. a 3. triedy tak, aby bol prístup do každej obce a mesta v súlade s pravidlami stanovenými zákonom. Na území kraja stále zostáva päť úplne neprejazdných úsekov ciest v správe PSK. Ide o úseky Klčov – Trsťany, Petrovany, most Pusté Pole, Káče – Medzibrodie a most Orlov. SÚC PSK, oblasť Prešov, momentálne pracuje na sanácii dvoch kolíznych bodov: most v Krásnej Lúke, kde sú náklady vyčíslené na 137.000 eur a most v Jakubovej Voli s rozpočtom 133.000 eur.
Tohtoročné povodne spôsobili na cestách v majetku regionálnej samosprávy vrátane záchranných prác takmer 25 miliónov eur. Podľa Fitzekovej uvedená suma vysoko prekračuje plánované finančné prostriedky pre túto oblasť. Údržba cestnej siete v rámci PSK je viazaná na rozpočtové možnosti vyplývajúce z daňového systému. Ďalšie finančné zdroje chce prešovský VÚC získať z európskych fondov a rovnako očakáva aj pomoc od vlády SR.
 

Vyberte región